Zo beschermt u de bedrijfs- of persoonsgegevens van uw bedrijf!

Als bedrijf maakt u ongetwijfeld gebruik van gevoelige informatie op uw digitale systemen. Informatie en gegevens die onmisbaar zijn, maar wel heel wat risico’s met zich meebrengen. Er liggen immers altijd dieven op de loer die uw persoonlijke gegevens willen stelen.

Zelfs wanneer u ervoor kiest om oude digitale systemen of computers te laten vernietigen of verwijderen, bestaat dat risico nog altijd. Daarom is data wipen in veel gevallen een betere oplossing dan gewoon data verwijderen.

Wat is data wipen precies en welke mogelijkheden biedt het zoal? Hieronder leest u er alles over, zodat u de bescherming van uw bedrijfsgegevens een niveau hoger tilt.

Wat is data wipen?

Data wipen is het grondig verwijderen van persoonlijke gegevens die op computers of andere systemen staan. Deze aanpak is vooral van belang als u computersystemen uit uw bedrijf verwijdert, maar niet wilt dat de gevoelige data die erop staat in de verkeerde handen terechtkomt.

Veel ondernemingen kiezen ervoor om de data van hun computers te wipen, zelfs als de kans dat iemand ze naderhand nog gebruikt erg klein is. Ook voor u is het een oplossing en een goede manier om kopzorgen te voorkomen.

Data wipen versus data verwijderen

Belangrijk om te weten is dat er dus wel degelijk een verschil is tussen datawiping en gewoon data verwijderen. Hieronder een overzicht:

1. Data verwijderen

Als men data van een computer verwijdert, gaat men de informatie op de harde schijf van die computer verwijderen. Hierna blijft er niets meer over dan een afdruk, maar die is – mits de juiste technieken – nog altijd leesbaar. In dit geval is de gevoelige informatie dus niet echt helemaal verdwenen.

2. Datawiping

Bij datawiping worden de gegevens van de harde schijf verwijderd, maar ook de afdruk die daarna nog overblijft. Op die manier blijft er van de data niets meer over, waardoor dieven uw gegevens dus niet meer kunnen achterhalen.

Hoe gaat datawiping in zijn werk?

Data wipen is dus in feite een grondige schoonmaak van een harde schijf, maar het omvat meer dan gewoon het verwijderen van de data zelf en de afdruk. Bij dit proces maakt men immers nieuwe afdrukken rondom de originele, die men vervolgens ook weer verwijdert.

Het resultaat is één grote afdruk of haast letterlijk een schone lei, waarvan de originele gegevens niet meer kunnen worden afgelezen. Hoewel u na het wipen van data de harde schijf zelf opnieuw kunt gebruiken om gegevens op te slaan, is deze aanpak ook interessant als u van uw oude systemen af wilt en partijen met minder goede bedoelingen geen kans wilt geven. Zo beschermt u uw bedrijf en alle belangrijke (persoonlijke) gegevens!

Over de auteur

Scroll naar boven